Tilbage til ARTIKLER - Tilbage til KØDKULTUR

 

Uredigeret version af debatindlæg trykt i Politiken 18. april 2008 med overskriften Vores kødforbrug er en alvorlig trussel mod verdens fattige.

Kød truer verdens fattige

af Rune-Christoffer Bech Dragsdahl

I disse uger er den globale fødevarekrise ved at eskalere; således er hele 37 lande på vej ind i en alvorlig fødevarekrise. Ifølge FAO er der sågar stor sandsynlighed for, at krisen optrappes (Politiken 12/4), og ifølge FN er verdensfreden truet. De dystreste analyser forudser, at den globale fattigdomsbekæmpelse er ved at blive slået tilbage til situationen før årtusindskiftet.

Der er enighed om, at årsagerne til de stigende fødevarepriser er mange, men der er til gengæld forbløffende lidt opmærksomhed på den absolut mest effektive måde, hvorpå prisstigningerne kan bremses: Ved at spise mindre kød.

Ifølge FNs fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) anvendes hele 70 % af verdens landbrugsland til husdyrproduktion, og hele 33 % af verdens dyrkelige land anvendes til foderproduktion (Livestock's Long Shadow, 2006).

Men det er ikke en naturlov, at hele 33 % af klodens dyrkelige land anvendes til at dyrke foder i stedet for mad. Netop produkter som majs, hvede og soja, som er vigtige basale fødevarer for verdens fattige, anvendes i udbredt grad som dyrefoder, så verdens rigeste kan nyde deres kød.

Jo mere disse produkter anvendes som dyrefoder, jo mere stiger fødevarepriserne. Anvendes produkterne som menneskeføde, vil priserne falde. Eftersom man af gode grunde ikke kan stoppe efterspørgslen på menneskeføde, er den bedste løsning at reducere efterspørgslen på dyrefoder.

I Danmark har vi således alle som forbrugere et direkte ansvar for, om fødevarepriserne skal fortsætte mod skyerne. Hver gang vi efterspørger et kilo kød, efterspørger vi samtidig adskillige kilo korn, majs eller soja, hvorved udbuddet svinder ind, priserne stiger, og verdens fattige ruineres.

Hvis verdens rige nationer nedsætter deres kødforbrug drastisk, vil det øjeblikkeligt indvirke på efterspørgslen på dyrefoder. Og dermed vil fødevarepriserne reduceres kraftigt for klodens mindre velstillede.


Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.