Tilbage til ARTIKLER - Tilbage til KØDKULTUR

 

Uredigeret version af debatindlæg trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten 17. april 2008.

FN: Kød truer verdensfreden

af Rune-Christoffer Bech Dragsdahl

En særdeles provokerende overskrift på et debatindlæg, men det er så også mit ydmyge håb, at det vil tiltrække sig læsernes opmærksomhed.

Den 8. april kunne JP fortælle, at fødevarepriserne ifølge FN truer verdensfreden, og i en artikel den 10. april fortælles det så, at Verdensbanken vurderer, at 33 lande aktuelt er truet af sociale uroligheder på grund af stigende fødevare- og energipriser. Nogle eksperter håber, at bønder i fattige lande via højere indtægter kan forbedre deres økonomiske situation, men mere sikkert og alvorligt er det, at alle andre fattige er hårdt ramt. De mest dystre analyser forudser, at den globale fattigdomsbekæmpelse er ved at blive rullet 10 år tilbage. Årsagerne til de stigende fødevarepriser er mange, men ét er sikkert: Der findes en særdeles effektiv måde, hvorpå prisstigningerne kan bremses – ved at spise mindre kød.

Ifølge FNs fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) anvendes hele 70 % af verdens landbrugsland til husdyrproduktion, og hele 33 % af verdens dyrkelige land anvendes til foderproduktion (Livestock's Long Shadow, 2006).

Fødevarepriserne stiger på grund af efterspørgslen på produkter som korn og soja. Men det er ikke en naturlov, at der skal dyrkes foder i stedet for mad, og det er netop produkter som majs, hvede og soja, der udgør den centrale del af kosten for verdens fattige. Disse produkter kan anvendes til dyrefoder, hvilket hæver fødevarepriserne – eller de kan anvendes som menneskeføde, hvilket sænker fødevarepriserne. Eftersom man af gode grunde ikke kan stoppe efterspørgslen på menneskeføde, er den mest effektive måde, hvorpå prisstigningerne kan bremses, at reducere efterspørgslen på dyrefoder.

Den enkelte forbruger har således et direkte ansvar for, hvorvidt priserne skal fortsætte deres himmelflugt. Hvis en række rige nationer nedsætter deres kødforbrug, har det en direkte indvirkning på efterspørgslen på dyrefoder – og dermed på fødevarepriserne for klodens mindre velstillede.


Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.