Tilbage til ARTIKLER - Tilbage til KØDKULTUR

 

Uredigeret version af debatindlæg bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten den 23. oktober 2009, som et svar til fødevareministerens indlæg den 17. oktober: Spis kød til grøntsagerne

Minister uden kødkultur
af Rune-Christoffer Dragsdahl, BA i antropologi, stud.scient.anth.


Fødevareministeren anerkender (JP 17/10), at ”mindre kød i kosten kan være ganske fornuftigt”, en modig udmelding.

Derpå opfinder hun en stråmand, som ønsker ”et liv uden kød”. Mon hun tænker på pølsemanden med gulerods-hotdog'en, som JP tegnede? Selv står jeg som kommende antropolog vagt om klodens mangfoldige madkulturer. Jeg argumenterer derfor konsekvent, ligesom bl.a. Forbrugerrådet og Ingeniørforeningen, for mindre kød.

Ministeren mangler derimod kødkultur. Dansk svineproduktion beskrives som et humanitært projekt, der giver de stakkels kinesere adgang til nye fødevarer. Men de har altid spist kød: I 2002 spiste hver kineser 52 kg kød om året, en fordobling fra 26 kg i 1990.

Ifølge ministeren holder vi i Danmark af at ”supplere grøntsagerne med noget godt kød”. Men eftersom kød i dansk madkultur oftest indtager den centrale rolle, må dette tolkes som en håbefuld magisk besværgelse.

Danmark har ifølge FAO verdens højeste kødforbrug med 146 kg per person om året. En tredobling siden 1970, hvor det var på 52 kg. Til sammenligning er det globale gennemsnit 42 kg om året.

Fødevareministeren lægger disse kulturelle misforståelser til grund for mere GMO i landbruget. FN's landbrugsanalyse ignorerer hun derimod fortsat.


Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.