Tilbage til ARTIKLER - Tilbage til KØDKULTUR

 

Uredigeret version af debatindlæg trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten den 4. september 2009. Et svar til Søren Nielsens indlæg den 25. august.

Ideologisk forblændelse af makronæringsstoffer

af Rune-Christoffer Dragsdahl

Dyrlæge Søren Nielsen påtaler (JP 25/8) forståeligt nok, at jeg (JP 11/8) kalder ham Søren Larsen, hvilket jeg oprigtigt beklager.

Han mener derfor, at jeg ikke har læst hans indlæg særlig omhyggeligt. Man skal dog ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Hvis Søren Nielsen nærlæste IAASTD-rapporten, ville han vide, at FNs landbrugsvidenskabelige panel ser de bedste perspektiver i agroøkologiske metoder.

Derudover savner Søren Nielsen beviser for, at økologi er sundere, selvom jeg ikke har skrevet et ord om dette. Men på opfordring vil jeg da med glæde henvise til det omfattende, fire-årige forskningsprojekt på Newcastle University (2007), som bl.a. påviste, at indholdet af antioxidanter i økologisk frugt og grønt samt økologiske mælkeprodukter er op til 60 % højere.

Tidligere i år konkluderede det britiske Food Standards Agency (FSA), at økologi ikke er sundere. Men det var ikke ny forskning, blot en gennemgang af 50 års varierende forskningsresultater udført i langt mindre skala end det i Newcastle, og FSA nedtonede betydningen af netop antioxidanter.

At man i 2009 fortsat underspiller antioxidanters sundhedsbetydning skyldes nok årtiers ideologisk forblændelse af makronæringsstoffer på bekostning af mikronæringsstoffer. Apropos religion, som Søren Nielsen jo ikke ønsker indblandet i landbrugspolitikken.


Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.