Tilbage til ARTIKLER - Tilbage til KØDKULTUR

 

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten den 23. juli 2011 med titlen "Ekspropriér landbrugsjord".

Politikerne kan ikke se skoven for bare svin
af Rune-Christoffer Dragsdahl, kandidatstuderende i antropologi

I den verserende vindmøllesag er det meget trist at kunne konstatere, at det ansvarlige folketingsflertal ikke kunne se skoven for bare svin, da valget sidste år fast på Østerild. For hvorfor fælde fredskov, når man alternativt kan ekspropriere landbrugsjord, der i dag anvendes til produktion af klimabelastende foder til svin og andre produktionsdyr?

Over 70 % af verdens landbrugsjord anvendes til animalsk produktion. Ja, i Danmark anvendes hele 81 % af landbrugsarealet til foderproduktion. Eftersom produktionsdyrene spiser mere mad, end de giver kød, er vegetabilsk produktion ofte væsentligt mere ressourceøkonomisk. Mindre kød betyder derfor mindre behov for landbrugsland og mere plads til skov (og vindmøller). Desuden vil mindre kød gøre det mere realistisk at brødføde verdensbefolkningen.

Der er i løbet af de seneste år foretaget nogle opsigtsvækkende videnskabelige beregninger af, hvor stor indflydelse verdens skove har på klimaet, især hvis man ser nærmere på forholdet mellem landbrugsland og skov. Forskere fra det hollandske institut for miljøvurdering offentliggjorde i februar 2009 en videnskabelig artikel, ifølge hvilken et lavere kødforbrug kan bane vejen for en massiv global genskovning og således frem til 2050 vil kunne opveje 30-50 % af de menneskeskabte drivhusgasser og dermed spare verden for op mod 160.000 milliarder kroner. To miljørådgivere fra Verdensbanken har udført en lignende beregning for den amerikanske tænketank World Watch Institute. Ja, forskerne i FNs ressourcepanel har sågar konkluderet, at der er behov for en markant global kostforandring væk fra animalske fødevarer.

Danmark er et af de lande i Europa, hvor skov udgør den mindste del af det samlede areal. Alligevel har et folketingsflertal ikke tænkt sig at frede fredskoven i Østerild. Nej, man har i stedet valgt at frede den klimabelastende danske svineproduktion. Under påskud om at producere mere biogas fra svinenes gylle. At den danske overproduktion af svin, især foderimporten, er årsag til massiv afskovning og tab af biodiversitet i Sydamerika, forties derimod.

Der vil naturligvis altid være dilemmaer, når man på én gang skal sikre planetens biologiske mangfoldighed og producere vedvarende energi. Og mange steder i verden er der ofte sammenstød mellem ønsket om skovbevarelse og menneskelige aktiviteter, uanset om det skyldes nybyggere i Sydamerika eller stammefolk i Afrika.

I Danmark har vi imidlertid et klart valg: Vi kan placere testcenteret for vindmøller på eksproprieret landbrugsjord, og vi kan lade prisen på kød afspejle miljøomkostningerne, hvorved der efterspørges og produceres færre svin. Dermed værner vi i bedste fald om skov både i Danmark og i udlandet.

-
Læs også:
Svar fra indkøbschef Ivan Pedersen: Antropologi handler om forståelse (JP 7/8)
Mit svar til Ivan Pedersen: Forståelse for 1 milliard der sulter (JP 19/8)


Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.